2433033033 info@mydenstists.gr

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο συνιστάται να γίνεται περίπου στην ηλικία των 12-18 μηνών, παρ’όλο που η ανατολή των δοντιών στην ηλικία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο είναι σημαντικό οι γονείς να ενημερώνονται εγκαίρως για τη σωστή στοματική υγιεινή, για τη σωστή διατροφή και για τη διάπλαση και την ανατολή των δοντιών. Η επόμενη επίσκεψη είναι καλό να γίνει όταν έχουν ανατείλει όλα τα δόντια του παιδιού, δηλαδή στην ηλικία των 2-2,5 ετών όπου θα μπορούμε να ελέγξουμε αν τα δόντια βουρτσίζονται σωστά και επιμελώς και να γίνει ένας έλεγχος για τυχόν τερηδόνες. Από εκεί και έπειτα συστήνεται η ετήσια επίσκεψη του παιδιού.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών;

Με την ανατολή του πρώτου δοντιού, δηλαδή μεταξύ 6-8 μηνών πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών. Ο πιο πρακτικός και εύκολος τρόπος για αρχή είναι με μια βρεγμένη γάζα να τρίβουμε τα δόντια και τα ούλα του. Μόλις βγουν τα πίσω δόντια του χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Ξεκινώντας τόσο νωρίς με το βούρτσισμα, το παιδί συνηθίζει υποσυνείδητα στην ιδέα του βουρτσίσματος, και το εντάσσει στην καθημερινότητά του. Πολλές φορές, αν το βούρτσισμα ξεκινήσει σε μεγαλύτερη ηλικία, δηλαδή μετά τα 2 έτη, το παιδί αρνείται να συνεργαστεί καθώς θεωρεί το βούρτσισμα κάτι ξένο στην μέχρι τότε ρουτίνα του.

Επομένως όσο πιο νωρίς ξεκινάει η στοματική υγιεινή του παιδιού τόσο καλύτερα είναι για την προστασία των δοντιών και για το παιδί, καθώς το αποδέχεται ευκολότερα.

Πότε μπορεί το παιδί να βουρτσίσει μόνο του; Μέχρι πότε πρέπει να το βοηθάω;

Έχει αποδειχθεί ότι το παιδί χρειάζεται βοήθεια στο πλύσιμο των δοντιών μέχρι την ηλικία των 7 ετών ή μέχρι να μπορεί να δέσει μόνο του τα κορδόνια των παπουτσιών του! Αυτό γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το παιδί είναι σε θέση να δέσει μόνο του τα κορδόνια των παπουτσιών του, τότε ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι κινητικές του δεξιότητες και είναι πια σε θέση να ασκήσει μόνο του τη στοματική υγιεινή. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί να «πλύνει» τα δικά σας δόντια και στη συνέχεια να πλύνετε εσείς τα δικά του προκειμένου να συνεργαστεί ή να το αφήσετε να τα πλύνει μόνο του αλλά στη συνέχεια να ελέγξετε κι εσείς αν έχουν καθαριστεί όλες οι επιφάνειες σωστά.

Πότε πρέπει να σταματήσει το παιδί μου την πιπίλα;

Η χρήση της πιπίλας θεωρείται πως είναι μια φυσιολογική συνήθεια στη βρεφική ηλικία. Σε κάθε περίπτωση όμως η χρήση της θα πρέπει να διακόπτεται μετά τα 3,5-4 έτη. Αν το παιδί συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί μετά την ηλικία αυτή τότε μπορεί να προκύψουν ορθοδοντικά προβλήματα. Οι γονείς όμως δε θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί αυτά τα ορθοδοντικά προβλήματα εξαλείφονται σχετικά σύντομα αν η χρήση της πιπίλας διακοπεί εγκαίρως. Αν όχι τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το παιδί θα χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία.

Γιατί το παιδί μου τρίζει τα δόντια του;

Πολλές φορές μπορεί οι γονείς να ακούν τα παιδιά τους να τρίζουν το βράδυ τα δόντια τους. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό μια και τα παιδιά έχονας συγχρόνως νεογιλά και μόνιμα δόντια δεν έχουν απόλυτη συναρμογή στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου. Στην προσπάθεια τους λοιπόν τα παιδιά να βρουν το σημείο που η άνω γνάθος προσαρμόζει τέλεια με την κάτω γνάθο τρίζουν τα δόντια τους.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα παιδιά σταματούν να τρίζουν τα δόντια τους όταν αποκτήσουν όλα τα μόνιμα δόντια τους. Μετά την εφηβεία συνήθως δεν παρατηρείται πλέον το φαινόμενο του τριξίματος δοντιών.